Ua fa'atulafonoina le RCEP ma o fa'ataga o tau o le a manuia ai oe i fefa'ataua'iga i le va o Saina ma Filipaina.

Ua fa'atulafonoina le RCEP ma o fa'ataga o tau o le a manuia ai oe i fefa'ataua'iga i le va o Saina ma Filipaina.

O le Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) na amataina e le 10 atunuu o le Asosi a Malo Asia i Sautesasae (ASEAN), faatasi ai ma le auai o Saina, Iapani, Korea i Saute, Ausetalia ma Niu Sila, o loʻo i ai maliega tau fefaʻatauaʻiga saoloto ma ASEAN.Ose feagaiga tau fefa'ataua'iga maualuga maualuga e aofia ai le 15 vaega.

640 (2)

O le au saini, o lona uiga, o sui e 15 o le Summit Asia i Sasaʻe poʻo le ASEAN Plus Six, e le aofia ai Initia.O lea maliliega e tatala foi i isi tamaoaiga i fafo, e pei o Asia Tutotonu, Asia i Saute ma Oceania.RCEP o loʻo faʻamoemoe e fausia se maketi tau fefaʻatauaʻiga e tasi e ala i le faʻaitiitia o paʻu ma le leai o se tau.

O le maliliega na sainia aloaia i le aso 15 o Novema, 2020, ma ina ua maeʻa ona faʻamaonia aloaia ma tuʻuina atu e le vaega mulimuli a le Setete, Filipaina le meafaigaluega faʻamaonia a le RCEP, na amata aloaia mo Filipaina i le aso 2 o le masina nei, ma talu mai lena taimi le maliliega. ua ulufale i le tulaga o le faatinoga atoatoa i atunuu uma e 15 sui auai.

Ina ua maeʻa ona faʻamalosia le maliliega, na amata ona faʻaaloalo tagata o le au paia a latou tautinoga o le faʻaitiitia o tau, aemaise lava i le "faʻavave faʻaititia i le leai o le tau pe faʻaititia i le leai o le tau i totonu o le 10 tausaga."

640 (3)

E tusa ai ma faʻamaumauga a le Faletupe a le Lalolagi i le 2022, o le RCEP itulagi o loʻo i ai le aofaʻi tuʻufaʻatasia o le 2.3 piliona, e tusa ma le 30% o le faitau aofaʻi o le lalolagi;Aofa'i o oloa fa'ale-lotoifale (GDP) e $25.8 miliona, e tusa ma le 30% o le GDP o le lalolagi;Fefa'ataua'iga i oloa ma 'au'aunaga e $12.78 miliona tala Amerika, e tusa ma le 25% o fefa'ataua'iga i le lalolagi.O tupe teufaafaigaluega tuusao mai fafo e $13 miliona, e tusa ma le 31 pasene o le aofaʻi o le lalolagi.I se tulaga lautele, o le maeʻa o le RCEP free Trade area o lona uiga e tusa ma le tasi vaetolu o le aofaʻi o le tamaoaiga o le lalolagi o le a fausia ai se maketi tele tuʻufaʻatasia, o le pito sili ona tele o fefaʻatauaiga saoloto i le lalolagi.

A maeʻa ona faʻamalosia atoatoa le RCEP, i le matata o Fefaʻatauaʻiga i oloa, o le a faʻatinoina e le atu Filipaina le leai o se totogi mo taavale a Saina ma vaega, o nisi mea palasitika, ie ma lavalava, ea malulu ma masini fufulu i luga o le faavae o le ASEAN-Saina. Nofoaga Fefa'ataua'iga Sa'oloto: A mae'a le vaitaimi o suiga, o le tau o nei oloa o le a fa'aitiitia mai le 3% i le taimi nei i le 30% i le leai.

I le itu o auaunaga ma tupe teufaafaigaluega, ua tautino atu Filipaina e tatala lana maketi i le sili atu i le 100 vaega o auaunaga, aemaise lava i le gataifale ma felauaiga i luga o le ea, ae i vaega o pisinisi, fesootaiga, tupe, faatoaga ma gaosiga, o le a Filipaina. tu'u atu fo'i i le aufaipisinisi mai fafo le tele o fa'amaoniga avanoa.

I le taimi lava e tasi, o le a mafai ai foi ona ulufale atu i le maketi tele i Saina, e maua ai galuega ma faateleina ai tupe maua a le aufaifaatoaga Filipaina.

640 (7)640 (5)640 (1)


Taimi meli: Iul-24-2023